top of page

V Trenčianskych Tepliciach si filmom pripomenú 30 rokov od Nežnej revolúcie

Trenčianske Teplice, 10. jún 2019 – Trenčianske Teplice pokračujú vo svojej dvadsaťšesť ročnej filmovej tradícii aj tento rok prostredníctvom umeleckého festivalu ART IN PARK. Už 21. – 23. júna premietnu 20 filmových snímok v 5 sekciách. Filmové premietanie bude venované 30. výročiu Nežnej revolúcie a výraznou témou sa stane aj talianska kinematografia.





Tradícia filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach je už po 4. krát súčasťou umeleckého festivalu ART IN PARK, ktorý prináša kvalitné a ľahko uchopiteľné umenie pre široké cieľové skupiny. Počas 21. – 23. júna festival v spolupráci s ArtKinom Metro premietne v Kine Prameň a priamo v parku v rámci open air spolu 20 snímok v 5 filmových sekciách. Hlavnou témou kolekcie sa tento rok stala Československá tvorba venovaná 30. výročiu Nežnej revolúcie a talianska kinematografia, ktorú organizátori prinesú v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom. „Víziou nášho festivalu je prinášať umenie vo forme, v akej mu bude návštevník rozumieť, vychutná si ho s určitým pridaným zážitkom a ľahko si ho obľúbi. Spájame oddychovú atmosféru kúpeľného mesta s kvalitnými filmami, vystúpeniami a spoločenskými témami, ktoré ako veríme ocení rodinný divák, mladí ľudia aj kúpeľní hostia,“ hovorí produkčná manažérka, Zuzana Danechová.




V rámci nosnej témy Československej tvorby divákov čaká porovnanie socialistického režimu s prvým desaťročím po Nežnej revolúcii. Súčasťou bude ocenená snímka Českým levom a cenou Slnko v sieti Jan Palach, postupný povojnový prechod k totalitnému režimu zmapuje rovnako ocenený film Toman a jednu kapitolu z našich dejín plnú neonacizmu a korupcie predstaví snímka Ostrým nožom. Večerné open air pojme tému s vtipom a nadhľadom a premietne komediálnu drámu TERORISTKA.


ART IN PARK ponúkne stručný pohľad na súčasnú taliansku kinematografiu. Slnečné Taliansko je považované za kolísku európskej kinematografie, ktorá dala svetu mnohé významné umelecké osobnosti. Festival predstaví drámy prelínajúce sa s humorom ako ONI A SILVIO, ÚPLNÍ CUDZINCI alebo ocenenú snímku v Cannes a European Film Awards ŠŤASTNÝ LAZZARO.


Samostatná filmová sekcia bude aj tento rok venovaná oscarovým filmom. ART IN PARK uvedie najúspešnejšie filmy ocenené v roku 2019 filmovou akadémiou v Los Angeles GREEN BOOK alebo filmový príbeh skupiny Queen BOHEMIAN RHAPSODY, a tiež najnovšie pásmo ocenených animovaných filmov OSCAR SHORTS.





Zaujímavým konceptom budú edukatívne dokumenty. Festival sa pripája k iniciatíve ZERO WASTE ktorého filozofiu aplikuje priamo počas organizácie a nadväzuje na ňu aj filmom. V spolupráci s environmentálnym združením MY SME LES premietne islandský film WOMAN AT WAR ocenený v roku 2018 European Film Awards alebo dobrodružné Putovanie so sobíkom.


Multižánrový festival ART IN PARK má ambíciu prinášať do kúpeľného parku kvalitné umenie, preto aj jedna z filmových sekcií bude venovaná artovým filmom. V rámci Art Selection sa návštevníci môžu tešiť na ruský hudobný film LETO, ktorý originálnym spôsobom zobrazuje neoficiálnu leningradskú scénu na začiatku 80. rokov a v roku 2018 získal cenu Zlatá Palma v Cannes. Inšpiratívnou snímkou bude film MCQUEEN, príbeh chlapca z východného Londýna, ktorý sa stal globálnou hviezdou módneho návrhárstva. Festival ART IN PARK uzatvorí zásadný nemecký film ocenený Golden Globes NIKDY NEODVACAJ ZRAK.




Filmové sekcie doplní premietanie pre najmenších a študentská tvorba. „Pre deti a ich rodičov bude určený výchovný film zo slovenskej produkcie Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla, ktorý získal ocenenie Slnko v sieti. Film prídu osobne uviesť jeho autorky Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová. Študentskú tvorbu bude tento rok zastupovať blok najlepších filmov z festivalu študentských filmov ÁČKO,“ dodáva na záver art director filmovej časti, Braňo Hollý.


Kompletný program filmového premietania nájdete na: https://www.artinpark.sk/film. Vstupenky na premietanie filmov je možné zakúpiť priamo na mieste v Kine Prameň alebo ako permanentku prostredníctvom siete ticketportal.sk.

Všetky informácie o 4. ročníku festivalu môžete postupne sledovať na www.artinpark.sk alebo Facebooku.


Projekt bol podporený v rámci grantového environmentálneho programu Zelené oči, ktorý tvorí súčasť projektu Zelená župa.


bottom of page