top of page

Výtvarná sekcia ART IN PARK 2019 pod vedením Milana Stanca

Aktualizováno: 29. 3. 2019

Milan Stanco je všestranný umelec, ktorý sa venuje produktovému dizajnu, grafike, animácii, soche, stolárstvu a fotografii. Okrem toho je skejťák, ktorý sa považuje za celoživotného študenta. Tešíme sa, že práve táto zaujímavá umelecká osobnosť bude mať pod taktovkou časť výtvarného umenia na ART IN PARK 2019.


Milan si ešte predtým, ako dostal svoj prvý skejt, vyrábal s kamošmi vlastné káry, na ktorých brázdili kopce a chodníky. V siedmich rokoch mu rodičia dali jeho prvý skejt a o chvíľu bol v skate kultúre až po uši. A keďže mal už od útleho veku rád originalitu a chcel mať niečo iné ako ostatní, brúsil pôvodné grafiky a vytváral si tak vlastné dizajny. Niet divu, že onedlho sa stali jeho výtvory stredobodom záujmu. Od sprejovania rôznych abstraktných tvarov plynule prešiel k pouličnému graffiti.


Milan sa podieľal na príprave výtvarnej sekcie aj v minulosti a jeho práce ste si mali možnosť prehliadnuť v jednom z KOMA modulov.



Od brúsenia pôvodných grafík k vlastnej dizajnovej značke.

K dnešnej podobe umelca ho priviedla základná umelecká škola a prijatie na vysokú školu v odbore produktový dizajn. Tu si však uvedomil, že pravidlá a smerovanie profesorov nie je to, čo si predstavoval. Rozhodol sa teda žiť podľa vlastných pravidiel a vytvoril značku Pangea Boards. Každý kúsok, ktorý vyjde spod jeho rúk, je originál a rovnaký nenájdete. Inšpiráciou mu je náš svet, všetko, čo je okolo nás. Taktiež sa prostredníctvom dizajnov snaží vyjadriť svoj nesúhlas s dobou a aktuálnou situáciou, pričom využíva hlavne humor a provokáciu. Jeho produkty spájajú funkčnosť a umenie a zaručujú kvalitu a dlhodobú životnosť. Pri tvorbe sa nebráni spolupráci s inými spriatelenými umelcami.



"Veľakrát sa stáva, že skate maľujem v prírode, v aute, na akciách ako performance. Proste ručne namalovať skate môžeš kdekoľvek, kde práve si."



Sme zvedaví, akú tému výtvarnej časti ART IN PARK si pre nás Milan nachystá, no už teraz vieme, že sa máme na čo tešiť.


bottom of page